Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar al contacte

El temps

Carregant dades Dades no disponibles

El temps avui

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà passat

Humitat: % Temperatura màxima °C

Aquesta petita capella gòtica, dedicada originàriament a la Verge de les Neus, es va construir en època musulmana a l'any 1399 per petició d'en Berenguer Marqués on hi havia el barri cristià. Actualment està dedicada al culte de l'Apòstol Santiago (Sant Jaume). És un edifici de planta quadrangular, de petites dimensions, situat a la cruïlla entre el Carrer Major i el Carrer Cavallers. La capella fou rehabilitada en el s. XIX gràcies al bisbe Tomàs Costa i Fornaguera, qui el 1877 encarregà el projecte a l’arquitecte diocesà Celestí Company.

Exteriorment trobem dues façanes: la principal, amb un arc de mig punt coronat per la Mare de Déu de les Neus i flanquejada per dues figures de l’apòstol Sant Jaume i de Sant Joan Baptista (patró del bisbat de Lleida), i la que dóna al carrer Cavallers, amb dues obertures de mig punt, una més gran que l’altra, coronada, la més gran, per un petit òcul.

A l’interior hi ha una escultura de Sant Jaume (1964), obra de l’artista lleidata Jaume Gort Farré, que representa l’apòstol traient-se la punxa i un angelet fent-li llum amb un fanalet. Aquesta escultura surt en processó coincidint amb la seva festivitat, el 24 de juliol. També hi ha un mural de l’artista lleidatà Miquel Roig i Nadal (1924-1993) que presideix l’altar.

A la planta superior de la capella s’hi ubiquen unes dependències amb unes mostres permanents de les conegudes pessebristes de Lleida, Paulina Ametller i Joaquima Barrufet.

La capella del Peu del Romeu s’inclou en la ruta catalana de pelegrinatge del Camí de Sant Jaume.

Romeria dels fanalets de Sant Jaume - 24 de juliol

Festa Tradicional d'Interés Nacional - Generalitat de Catalunya

Una processó de fanalets encesos acompanya l'escultura del Sant Jaume des de l’Església del Carme fins a la Catedral Nova per commemorar el pas de l’apòstol Santiago (Sant Jaume) per Lleida – estació del Camí de Santiago Català.

Explica la llegenda que, quan el Sant es trobava entre els carrers Major i Cavallers, es va clavar una espina al peu i, com que era de nit, no hi veia per treure-la. Llavors, va baixar un àngel proveït d’un fanal per il·luminar-lo en aquella fosca nit, perquè pogués continuar el seu pelegrinatge apostòlic.

Al punt exacte, es va construir la capella del Peu del Romeu a l’interior de la qual, una escultura reprodueix aquesta escena.

Observacions
  • Propietat del Bisbat de Lleida, queda oberta durant les jornades del 24 i 25 de juliol.
  • Accés sense dificultats. La capella articula la cantonada entre el carrer Major i el carrer Cavallers.
  • La visita guiada es realitza amb el recorregut del Lleida City Tour, organitzat per Turisme de Lleida cada diumenge a les 11:30h.

Activitats relacionades