Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar al contacte

El temps

Carregant dades Dades no disponibles

El temps avui

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà passat

Humitat: % Temperatura màxima °C

Situada a escassos metres de l'estació de trens, l'església de la Mare de Déu del Carme és un edifici modernista amb característiques del segle XVIII. El seu origen està relacionat amb l'Ordre dels Carmelites (s. XII i XV) quan va arribar a Lleida el 1272. El convent on habitaven se situava a l'inici del camí de Corbins, i després, el 1669 es trasllada al carrer del Carme.

L'edifici fou destruït el 1707 i reconstruït després de la Guerra de Successió. Quan els carmelites van ser exclaustrats el 1835, l'església esdevingué seu de la parròquia de Santa Maria Magdalena fins al 1892, compartint el nom i la titularitat amb l'església de la Mare de Déu del Carme. No fou fins al 1922 que s'anomena oficialment Parròquia de la Mare de Déu del Carme. Durant la Guerra Civil també fou cremat, i el setembre de 1938 es va recuperar al culte.

Entre els anys 1953 i 1959 l'edifici és reconstruït per l'arquitecte Gabino Lagarriga, gràcies en part al rector Mm. Ramon Torres. Amb l'interior d'una nau amb absis tripartit, s'amplia fins a la Rambla Ferran. Conserva de l'antic temple l'accés pel carrer del Carme i les figures del Santíssim, de la Mare de Déu del Carme Pelegrina i del Crist del Sant Crucifici.

L'altar és presidit per la imatge de la Mare de Déu del Carme Pelegrina, venerada a l'església des de 1786, i és una talla daurada de fusta de cedre de 2,40m de Enric Monjo del 1943, obsequi d'una família de feligresos. El mural de la part inferior representa l'escena del Calvari, pintat pel lleidatà Víctor Pérez Pallarés en 1997.

La façana de la Rambla Ferran està formada per un arc de mig punt i una creu amb una àmplia rosassa. El vitrall de Josep Maria Bonet recrea Sant Simó Stock rebent l'Escapulari de la Mare de Déu del Carme. La que dona al carrer del Carme mostra uns esgrafiats en forma de lluerna i campanar amb l'escut del Carmel i la Mare de Déu del Carme, recreació de Ramon Aguiló el 1940 de l'original del segle XIV.

Les festes se celebren el 16 de juliol on destaca l'acte de la processó. Durant la vigília la imatge de Mare de Déu del Carme Pelegrina passeja junt amb els infants de Primera Comunió i els grups parroquials.

Horari
  • De 08:00h a 12:00h i de 18:00h a 20:30h
Horari de les mises
  • De dilluns a dissabte: 08:30h; 19:00h;
  • Vigílies de festa: 20:00h (estiu); 19:00h (hivern);
  • Diumenges i festius: 10:30h (romanès); 12:30h (català) i 20:00h (castellà).

Activitats relacionades