Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar al contacte

El temps

Carregant dades Dades no disponibles

El temps avui

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà passat

Humitat: % Temperatura màxima °C

L'antiga església de Sant Joan de Lleida s'erigí durant els primers anys del segle XIII en estil tardoromànic i, l'any 1868 fou enderrocada per engrandir la plaça amb el mateix nom. La construcció evidencia la seva relació amb la Seu Vella i el seu artífex, Pere de Coma. Els capitells i mènsules que es conserven al Museu de Lleida palesen l'alt nivell dels escultors que les realitzaren.

Pere Garcia de Benavarri, un dels principals pintors del gòtic a Lleida i a la Franja, va realitzar el retaule major entre el 1473 i el 1482. L'obra va presidir l'altar major fins al 1678 i estava formada per més de deu compartiments, amb escenes de la vida de Sant Joan Baptista, actualment ubicats en el dipòsit del Museu de Lleida.

Encarregada l'obra pel bisbe Marià Puigllat a Juli de Saracibar, que dissenyà un temple d’estil neogòtic amb planta basilical i tres naus, l'1 d'abril de 1877 es col·locà la primera pedra i aviat Celestí Campmany assumí la direcció d'obra introduint alguns elements propis de la tradició romànica local, com la porta lateral. L'església tanca l'extrem nord-est de la plaça. Les campanes són del segle XIV.

Molt malmesa a començaments de la Guerra Civil, fou restaurada per Regiones Devastades sota la direcció de l'arquitecte Francisco Clavera, del 1940 al 1944. De l'interior en destaquen els vitralls de Josep Maria Bonet, especialment les tres rosasses que representen el Baptisme de Jesus a la façana principal, i l'Epifania i l'Assumpció de Maria al transepte.

Les obres a la plaça per a la construcció d'un aparcament subterrani van fer aflorar restes arqueológiques del temple antic, especialment l'absis que es conserva in situ.

Horari provisional de les misses
  • Feiners de dilluns a divendres: 08:00h, 20:00h;
  • Dimecres, divendres i dissabte: 19:00h;
  • Diumenges i festius: 09:00h, 10:30h, 11:00h, 12:30h, 20:00h;

Activitats relacionades