Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar al contacte

El temps

Carregant dades Dades no disponibles

El temps avui

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà passat

Humitat: % Temperatura màxima °C

L’església de Sant Martí està situada als peus del Turó de la Seu Vella, prop de l’antiga porta de Montsó. Construïda al segle XII (1168), presenta un absis semicircular i una única nau coberta per tres trams de volta de canó apuntada.

A mitjan segle XVII, després de la Guerra dels Segadors, l'església passà a complir funcions militars (caserna, parc d'artilleria). A començaments del segle XIX s'encarregà a l'acadèmic Antoni Cellers la reforma que convertiria el vell edifici en presó, funció que exercí fins a finals d'aquell segle, en què el bisbe Messeguer aconseguí recuperar-ne la jurisdicció (1892). En 1893, el bisbe Josep Messeguer i Costa en va recuperar la jurisdicció i va ordenar la restauració del temple.

La porta principal, només decorada per unes arquivoltes de mig punt amb decoracions geomètriques, està a la façana sud-est, on també es fan visibles les restes d’uns edificis annexes enderrocats en 1989. Més sumptuosa és la façana occidental orientada a sud-oest, amb una portada provinent de l'ermita de El Tormillo (Osca), instal·lada durant la restauració que executà l’arquitecte Celestí Campmany entre 1892-1893, qui també restaurà les cobertes del temple. Capella de l'Estudi General entre els segles XIV i XV, s'hi van obrir dues capelles gòtiques a tall de transsepte: la de Sant Joan - segle XIV, al sud- i la de Santa Maria – segle XV, al nord. En resta només la de l'Assumpció de la Verge (1429) ara del Santíssim a la banda de l'evangeli.

Horari de les misses
  • Dies feiners: 19:30h
  • Dissabtes i Vigílies: 20:00h
  • Diumenges i Festius: 11:00h, 13:00h, 20:00h
Observacions
  • Accés sense dificultats. L'església està emmarcada pels carrers de Jaume I el Conqueridor, Sant Martí, la Ronda de Sant Martí i el Carrer del Rei, tenint la porta principal oberta al carrer de Jaume I el Conqueridor.
  • L'església de Sant Martí s'explica durant la visita guiada La Lleida Medieval que organitza Turisme de Lleida a petició de grups interessats. També s'inclou en la ruta Lleida Sacra que organitza l'ens durant la Setmana Santa. 
  • Per realitzar qualsevol visita guiada és imprescindible reservar prèviament trucant al 973 700 319, fent un correu electrònic a infoturisme@paeria.cat o reservant online al web de Turisme de Lleida través de la fitxa de sol·licitud adjunta. Consulta les condicions de reserva.

Reserva / Compra

Activitats relacionades