Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar al contacte

Registre / Inici de sessió

El temps

Carregant dades Dades no disponibles

El temps avui

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà passat

Humitat: % Temperatura màxima °C

Situada a la plaça de Sant Francesc, en ple eix comercial, l’església de Sant Pere de Lleida va néixer com a església de Sant Francesc, essent col·locada la primera pedra el 1731. Era l’església del Convent dels Franciscans (1217), i, més endavant parròquia dels militars de Lleida, raó per la qual al 1786 hi fou enterrat Gaspar de Portolà, primer governador de Califòrnia, i benefactor de Lleida.

El 1854, l’església es tanca al culte. La part baixa es destina a la venda de tabac i d'efectes timbrats, i la part alta, a dependències de la Diputació Provincial de Lleida. El 1892 I’Estat tornà l’església a la Diòcesi de Lleida i el bisbe Messeguer la converteix en la nova parròquia de Sant Pere.

Encesa durant la Guerra Civil, es va reconstruir l’any 1944 obrint-se un altre cop al culte. Aleshores, es va incorporar la portalada barroca amb influència de l’arquitecte italià Francesc Borromini, de l’antiga església del Convent de l’Ensenyança. Hi figura l’escut del bisbe Gregori Galindo, fundador del col·legi l’Ensenyança, amb la Creu i els símbols de la Passió. A l’interior, trobem dues capelles: a l’esquerra, la de l’evangeli on es troba el Sagrari, i a la dreta, la de l’epístola dedicada el beat Francesc Castelló, declarat màrtir l’any 2001 pel Papa Joan Pau II. L’altar major data de l’any 1893 i el mural que el presideix va ser realitzat el 1852 per Josep Serra Santa.

Cal destacar també, la devoció que fa l’església a la Mare de Déu de l’Arcada. A la dreta de l’altar major, es troba una escultura de fusta policromada dels segles XVI-XVII, d’uns setanta centímetres d’alçada, i que fou restaurada per l’escultor José Balcells i Sensil. I a l’exterior, al lateral que dona al Carrer Major, hi ha la seva imatge postmodernista en pedra, obra de l’any 1961 duta a terme per l'Inocenci Soriano - Montagut (1893-1979).

Observacions
  • La Parròquia de Sant Pere Apòstol forma part del Bisbat de Lleida
  • Compta amb una cripta amb 1.650 urnes, fet que destaca com el cementiri més gran de Catalunya dins d'una església.