Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar al contacte

El temps

Carregant dades Dades no disponibles

El temps avui

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà passat

Humitat: % Temperatura màxima °C

Entre 1761 i 1781 va tenir lloc la construcció de la Catedral Nova gràcies a les aportacions dels lleidatans, del rei Carles III i del bisbe Joaquín Sánchez. D'estil barroc i amb una gran tendència al neoclassicisme academicista francès, se situa en ple Eix Comercial, davant l'Antic Hospital de Santa Maria.

Les escalinates, amb tres portes de ferro de mig punt i torretes laterals, donen accés a la porta principal, que llueix l'escut dels Borbons a la part superior. L'interior, amb una planta de tres naus, amaga l'esvelta columnata d'aire corinti que suporta els arcs de mig punt.

El cor d'estil barroc, obra de Lluís Bonifas Massó, va ser destruït durant la Guerra Civil (1936 - 1939). El temple acull una imatge de la Mare de Déu de Montserrat (la Moreneta), obra de Josep Obiols, patrona de les diòcesis de Catalunya i punt de peregrinació el dia 27 d'abril quan es celebra la santa. També es venera la Mare de Déu del Blau, que celebra la seva festivitat el dia 2 de febrer i, segons la llegenda, rep aquest nom pel blau que li va fer l'escultor, Jordi Safont (1447), en llançar-li un martell al front quan va veure que, mentre ell era de viatge, un dels seus deixebles havia acabat l'obra superant en escreix la capacitat artística del seu Mestre.

L'Arxiu Capitular de la Catedral de Lleida és considerat pels especialistes com el més ric dels arxius eclesiàstics de Catalunya. Amb una biblioteca que supera els 13000 volums, 16000 pergamins i infinitat de códex, incunable, etc; l'arxiu guarda entre les seves joies la Bíblia de Lleida, códex monumental que és el major dels bíblics hispans conservats. A més, disposa d'una àmplia hemeroteca així com un fons musical, cartogràfic i fotogràfic.

*Informació de la Catedral Nova per a persones amb necessitats especials d'audició (LSC).

Horari d'estiu
  • De dilluns a dissabte: de 9:30h a 13:00h i de 17:30h a 19:30h
  • Diumenges i festius de precepte: de 09:30h a 13:00h i de 17:30h a 20:30h
Horari Arxiu Capitular
  • De dilluns a divendres de 9:00h a 13:00h

Horari de les misses

  • Dies feiners: 11:00h
  • Dissabtes i vigílies: 11:00h
  • Diumenge i dies festius: 12:00h (català), 19:00h (castellà) 
Tarifa d'entrada
  • Entrada libre.
  • La visita guiada a la Catedral Nova es realitza amb el recorregut del Lleida City Tour, organitzat per Turisme de Lleida cada diumenge a les 11:30h.

Reserva / Compra

Activitats relacionades