Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar al contacte

El temps

Carregant dades Dades no disponibles

El temps avui

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà passat

Humitat: % Temperatura màxima °C

Descripció

El Castell dels Templers de Gardeny és un espai singular que ofereix al visitant un apassionant viatge al fil d'una de les comunitats religioses més interessants i controvertides de la nostra història.

Durant la segona meitat del segle XII, l'Orde del Temple va aixecar un complex conventual a l'estratègic turó de Gardeny. L'elevació, probablement des de l'època romana, ja va ser utilitzada freqüentment com a campamanet militar.

Durant els segles XVII i XVIII, l'antic recinte medieval va ser ampliat i transformat en un nou fortí militar, el disseny del qual respondria a les noves necessitats defensives arran de la introducció de l'artilleria: muralles franquejades per baluards i envoltades d'amplis espais, fosses i murs de contenció. 

La imatge actual d'aquest conjunt monumental correspon a les restes de la que fou una imponent fortalesa. 

El castell de Gardeny –juntament amb els de Miravet, Montsó, Peníscola i la ciutat de Tortosa– forma part de la ruta templera Domus Templi o Ruta del Temple. Aquest viatge a través del temps posa de manifest gran part del patrimoni i del llegat templer de l’antiga Corona d’Aragó.

Programa

Centre d'Interpretació de l'Orde del Temple

Quan a la primavera de l'any 1149, el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV iniciava el setge de la ciutat musulmana de Lleida des del mateix turó de Gardeny, comptava amb la col·laboració de la milícia Templera, que hi contribuí amb l'enviament d'efectius militars. Un cop conquerida la ciutat, i en agraïment a la seva participació, el mateix comte lliurava a la milícia diversos béns entre els quals s'inclouria el mateix turó de Gardeny.

La visita inclou la projecció d’un audiovisual sobre l’origen de les comunitats templeres, les regles que els regien i les particularitats de la Casa Templera de Gardeny.

Avui, després de més de 800 anys, podem descobrir com era la casa Templera de Gardeny. Podem conèixer i reviure els ideals de l'Orde del Temple, i com vivia la milícia monacal.

Amb aquest nou Centre, Turisme de Lleida posa a l'abast de lleidatans i visitants un bocí de la història de la ciutat de forma didàctica i accessible. Panells, audiovisuals i elements explicatius recreen la vida d'aquesta orde religiosa i militar.

Observacion
  • Parada recomanada pels aficionats a viatjar en moto: Moturisme.
  • Durada: 1h15’
  • Imprescindible reserva prèvia al 973 700 319, a través de la fitxa de sol·licitud adjunta enviant-la completada al correu electrònic infoturisme@paeria.cat.
  • Consulta les condicions de reserva.

Reserva / Compra

Llocs d'interès relacionats