Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar al contacte

El temps

Carregant dades Dades no disponibles

El temps avui

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà passat

Humitat: % Temperatura màxima °C

Descripció

La Cuirassa, lloc de memòria històrica

Durant l’època medieval - des de la conquesta cristiana de la ciutat a mitjans del segle XII, fins a l’expulsió definititiva dels jueus decretada pels reis catòlics l'any 1492 - el call de Lleida (La Cuirassa) no era un barri envoltat de muralles, però disposava de portes d’entrada. Viure junts facilitava als jueus seguir les seves tradicions i els protegia de la violència popular.

La Cuirassa va arribar a ser una de les comunitats jueves més importants de la Corona d’Aragó, seu de la Col·lecta de Ponent, institució que administrava els assumptes de la comunitat jueva d’aquesta part del Principat.

Es calcula que a mitjans del segle XIV vivien a Lleida al voltant de cinc-cents jueus, aproximadament el 13% del total de la població de la ciutat de Lleida.

Prenia el nom ''La Cuirassa'' de l’emplaçament a tocar de l’antiga Coiraça andalusina, un avançament de la muralla que baixava de la part nord del turó de la Seu Vella. 

El barri comptava amb uns elements bàsics per poder dur a terme la seva quotidianitat i complir amb els preceptes de la seva religió; el micvé o bany per la purificació, la sinagoga, una carnisseria i un forn de pa.

Avui, les excavacions arqueològiques posen al descobert restes de fins a 7 habitatges, com la Casa del Pogrom, el taller de pergaminers o les restes de diversos carrers que ens apropen a una forma de vida que podeu escoltar seguint Les Veus de La Cuirassa a través dels QR/audio que contenen el relat dels diferents personatge que hi van viure i treballar al call com ara en Bellaire, en Llop Rimoch o en Tolrana...  

Programa

Visita Guiada - Les veus de la Cuirassa

Ara fa més de 500 anys marxaren expulsats els últims jueus lleidatans. Darrere seu deixaren la Cuirassa, el barri que els va permetre seguir les seves tradicions i dotar a la ciutat d’un ric llegat intel·lectual. Els jueus van ser els traductors dels textos àrabs per als cristians i l'antic Estudi General, al costat de la parròquia de Sant Andreu, era molt a prop del Call.

Tot i que érem coneixedors que la Cuirassa va arribar a esdevenir una de les comunitats jueves més importants de l’antiga Corona d’Aragó, amb privilegis reials equivalents i una comunitat científica amb escola de medicina pròpia, gairebé no restaven testimonis materials de la seva presència a la ciutat. 

Després de tres anys de treball d’arqueòlegs (2015 - 2017), historiadors i arquitectes podem confirmar la presència jueva a la Cuirassa en forma de carrers del segle XII, tallers de pergaminers i fins i tot, la casa d’un ric prohom jueu: la Casa del Pogrom ubicada a l'actual Carrer Maranyosa. Aquesta casa ha estat literalment una caixa de sorpreses, incendiada en l’atac que patí el call a finals del segle XIV (13 d'agost de 1391), es va ensorrar el sostre atrapant en el seu interior als que hi eren i tot el que contenia, incloent-hi objectes de luxe d’importació, únics a la península.

De la mà d’un guia coneixedor d’aquest llegat, la visita guiada “Les Veus de la Cuirassa” ens ofereix l’oportunitat única en 500 anys en poder passejar pels carrers del passat jueu de Lleida, conèixer aspectes de la vida, les costums i la cultura hebraica i, fins i tot, escoltar de viva veu el relat d’aquells que hi visqueren, prosperaren i que finalment foren expulsats.

Observacions
  • Espai obert d'estil arquitéctonic medieval que disposa d'imatges, textos i codis QR.
  • Imprescindible sol·licitud i reserva prèvia per la visita guiada.
  • Durada de la visita guiada: 1 hora i 15 minuts
  • Idiomes: Català, Castellà

Reserva / Compra

Llocs d'interès relacionats