Saltar al contingut Saltar a la navegació Saltar al contacte

El temps

Carregant dades Dades no disponibles

El temps avui

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà

Humitat: % Temperatura màxima °C

Previsió per demà passat

Humitat: % Temperatura màxima °C

El Xòperal d'en Tòfol, situat a la Partida la Copa d'Or i Sot de Fontanet i al qual també s'hi accedeix creuant la passarel·la del mateix nom, és un parc natural condicionat amb taules i bancs, ideal per berenar, fer un pícnic i passar una estona relaxada. L'entorn privilegiat de l'arbreda que l'envolta el converteix en un lloc perfecte per a famílies amb nens.

Història

En Tòfol, era un personatge popular de principis de segle XX conegut per la seva barca de 6m d’eslora amb la qual la gent travessava el riu. La barca d’en Tòfol connectava la partida de Rufea amb el terme d’Albatàrrec (més avall de l’actual pont de l’AVE), i el conegut propietari també la feia servir per pescar a les tolles entre Albatàrrec i Lleida.

Actualment, al camí vell d'Albatàrrec (vegeu plànol), es troba una àrea de lleure anomenada "El xoperal d’en Tòfol" en memòria d'aquest famós barquer, tot i que aquest operava una mica més amunt, probablement a l’alçada dels instituts.

"El xoperal d’en Tòfol" es va fer gràcies a la iniciativa dels veïns i veïnes de Copa d’Or i Sot de Fontanet amb la col·laboració dels professors i alumnes del col·legi Pràctiques II. L’any 1992, aquests decidiren crear aquest  espai lúdic per fer-hi aplecs, en un punt on havia estat fins aleshores degradat. El xoperal és una zona de descans per tota aquella gent que gaudeix del Camí Natural del Riu Segre, just a tocar de la passarel·la de fusta de Rufea.

Prop d'aquest indret es poden trobar altres elements de valor patrimonial, com són la Séquia de Torres, el Torrent o Clamor de la Femosa, el camí vell de Tortosa (actualment anomenat camí d’Albatàrrec), i el Pont de Boc. Aquest últim data del segle XVI, i és recordat per haver estat una zona de reunió de bruixes. Josep Lladonosa ens relata en el seu llibre Història de la ciutat de Lleida” com, l’any 1627, diverses dones de Lleida foren acusades d’adoradores de Satanàs, en la figura del Boc. L’autor, explica que es reunien al planell de Gardeny o al riu Femosa, vora Artesa de Lleida, “al pont apel·lat del Boc de Biterna”.

Rutes relacionades

  • Natura de Lleida

    El Segre és una artèria de vida que al seu pas per la plana lleidatana ofereix contrastos espectaculars

  • Vinyes i fauna de l’Horta de Lleida

    Lleida - Alpicat - Malpartit - La Saira - Raimat - Alcarràs - Lleida

  • Ruta de l’aigua

    Museu de l’Aigua - Xoperà del Tòfol - Copa d’or

  • Horta de Lleida

    L’Horta de Lleida és un rebost de primera qualitat. Poques ciutats estan realment envoltades de camps amb una diversitat tan gran com la capital del Segrià